PREFAB

Tekst hier invullen...

Balk op broodjes 

Deze combinatie vloer is een vrijdragend vloer. De vloer bestaat uit drie onderdelen: Geprefabriceerde T-balkjes, Ps elementen en een betonlaag met bewapening. De betonlaag en de T-balkjes vormen samen de constructievloer. De T-balkjes zijn van voorgespannen beton. Die plaats je op de opleggingen.  

Het legplan
Voor het plaatsten van T-balkjes moet je het legplan doornemen. Daarin staan de volgende punten: 

-De richting  van de T-balkjes
-De lengte van de T-balkjes
-De plaatst en de H.O.H. afstand van de T-balkjes
-De flaprichting van de ps-elementen
-De plaats van de kruipluik
-De plaatst van de grondplaat voor de meterkast
-De plaats van de standleidingen voor de riolering 

Maatvoeren
Op het legplan zie je waar de T-balkjes komen. Ook zie je de H.O.H.-afstand van de T-balkjes. H.O.H. betekent hart op hart. De constructeur bepaalt de H.O.H.-afstand.

De plaats van de T-balkjes teken je op de muur af met een potlood. Je meet de maatvoering met een meetband.

Je brengt oplegmateriaal aan op de opleggingen van de T-balkjes.

Transport
Je legt de T-balkjes gemakkelijk op de oplegging. Dit doe je met een verreiker of een ander klein transportmiddel. De T-balkjes hijs je op met hijsbanden. Je kunt ze ook met een tweesprong ophijsen.

Let op dat je niet bekneld raakt tussen de hijsband en de T-balkjes. De T-balkjes kunnen scherpe kantjes hebben. Draag daarom werkhandschoenen.

T-balkjes leggen
De T-balkjes liggen op de oplegging. Nu leg je ze op hun plaats. Staat de maatvoering op de oplegging? Dan leg je de T-balkjes met de hand op maat. Werk je met maatlatten? Dan leg je de eerste T-balkjes op de afgeschreven maat. Bij de volgende T-balkjes gebruik je de maatlatten.

De lengte van de maatlatten hangt af van de breedte van de vulelementen. Deze breedte is gelijk aan de afstand tussen de T-balkjes.

Aanbrengen van ps-elementen
De ps-vulelementen zijn van hardschuim. Ze zijn zo gevormd dat ze netjes aan sluiten op de T-balkjes. 
Flaprichting
Het leggen
Passtukken

Kruipruimte
De kruipruimte is de toegankelijke ruimte onder de beganegrondvloer. In deze ruimte leg je leidingen. Een vloer boven een kruipruimte moet aan strenge eisen voldoen. Er mag via de vloer geen lucht ontsnappen vanuit de kruipruimte naar de bovenliggende verdieping.

Het plaatsen van Breedplaatvloeren

De combinatie van plaatdikte, plaatwapening, vloerdikte en tralieliggers in een breedplaatelement bepalen de montagejukafstand. De afstand van de te plaatsen rijen baddingen. Bij Breedplaatvloeren is de minimale oplegging 60 mm. Met Voldoende oplegging onder de breedplaatvloer hoeven geen baddingen aangebracht te worden. Dit wordt ook "een vrij veld" genoemd. Afstand van de plaat met de voldoende oplegging tot het eerste juk is de randveld. Een tussenveld is de ruimte tussen twee jukken met de zelfde jukafstand aan beide kanten. Afstand van de juk tot plaateinden met onvoldoende oplegging is de overstek



Stap 1: Breng steigerdelen aan op de begaande grondvloer.
Stap 2:
Stempelstatieven uitklappen en plaatsen.
Stap 3:
In ieder statief wordt een stempel geklemd.
Stap 4:
Onderslagbalken in stempel vorken leggen.
Stap 5:
Je kan enkel of dubbelbadding plaatsen. Dubbelbadding als je onderslagbalk niet lang genoeg is. 
Stap 6:
Vergeet niet om de Vorken tijdelijk vast te maken aan de onderslagbalk.
Stap 7:
Na het storten van de vloeren gaan de platen doorbuigen door het gewicht van het beton. Om toch een vlakke onderkant te krijgen wordt aan de vloerplaten een zeeg gegeven.
Stap 8:
Stel de middelste onderslagbalk iets hoger dan de andere.
Stap 9:
Breng de koppellatten aan in de dwarsrichting. dit zorgt voor stabiliteit.
Stap 10:
Tussen de geplaatste tempel komen er extra stempels bij.
Stap 11:
Schoren zorgen voor stabiliteit in de langs richting.
Stap 12:
De stempel statieven kunnen nu weg.


De vloerplaten komen met de vrachtauto op de bouwplaats. In deze timelapse kan je zien hoe me collega de vloerplaten vast zet voor dat het gehezen wordt. Handelingen met betrekking tot hijsen, opslag en transport mogen geen aanleiding geven tot beschadiging of scheurvorming van de vloerelementen. Hijsen en leggen moet met goed gekeurde materiaal en geschiedt onder de volledige verantwoordelijkheid van de opdrachtgever.


Bij opslag dienen de platen op een gelijkwaardige vlakke ondergrond te liggen. De platen mogen niet rechtstreeks op de grond liggen. 

Bij het hijsen dient men met gecertificeerd materiaal te werken en met bijbehorende richtlijnen. De platen dienen gelijkmatig en horizontaal gehesen te worden. De hijshaken dienen in de hoek tussen een opgaande en neergaande diagonaal te worden aangebracht. De hijskettingen moeten onder een hoek van minimaal 60 graden staan.



Stap 17: Met begeleiding van de kraanmachinist kunnen nu de breedplaatvloeren naar boven gehesen worden.
Stap 18: Tekening lezen waar de Breedplaatvloeren komen. Breedplaatvloeren zijn vaak genummerd. Waar je wel goed op moet letten zijn de sparringen voor kabels en leidingen.

Stap 19: Via de portofoon communiceren wij met de kraanmachinist: Inkatten, uitkatten, hijsen, zakken, links en recht zwenken. 
Stap 20: Als de plaat op de balken ligt kijken we even na of ze aan beide kanten genoeg oplegging hebben.
Stap 21: Als de plaat goed lig maak je de hijsketting los en communiceer je met de machinist om de volgende plaat op te halen. 

Espeq & M.j. de Nijs
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin